donderdag 19 mei 2016

De huur betalen, huurtoeslag en meer - de Studentengeld manier

Ja, het is waar. Als je echt geld wil besparen is het goedkoper om in een doos onder de brug te gaan wonen. Echt. Maar als je je de luxe van een riante studentenkamer wil veroorloven zul je eraan moeten geloven: huur betalen. Het is verplicht, het moet elke maand en het is de grootste kostenpost van de student. Tijd om te kijken of we daar wat aan kunnen doen.

verborgenracisme.jpg

Stel het uit

...En dan hebben we het niet over het uitstellen van betalen hè? We hebben het dan over het uitstellen van uit huis gaan. Blijf nog even een jaartje extra thuis wonen. Zeker sinds de studiefinanciering is veranderd naar een lening. Ja, het is een hoop gedoe met de trein elke dag, maar dat kost dan ook niks. Je betaalt geen eten, want dat betalen paps en mams. De was wordt ook nog eens gedaan. Je bespaart dus tijd, én geld. Maar okee, soms is dit niet echt een optie, dus we gaan verder.

Bekijk je contract

Als je een rechtenstudent bent is dit wat makkelijker, maar heus, elke student kan dit doen. Bekijk je contract eens op kritische wijze en vergelijk dit met de huidige wetgeving. Google is hierbij uiteraard je vriend. Kijk ook goed wat je rechten zijn. Huurverhoging? Mag dat wel? Servicekosten, waarvoor precies? Laat desnoods iemand anders ernaar kijken. Vaak komt er het een en ander naar boven wat niet helemaal in de haak is, of blijk je recht te hebben op een aantal zaken...

Vraag huurtoeslag aan

Zorg er sowieso voor dat je huurtoeslag krijgt, als je daar recht op hebt tenminste. Daarnaast kun je wellicht ook een subsidieaanvraag doen bij het ministerie van thuiszaken, oftewel paps en mams. Wellicht zijn zij nog bereid om een centje toe te steken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten